2.4 Fysieke veiligheid
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- We willen de inzet vanuit bevolkingszorg en crisiscommunicatie naar een volgend niveau brengen waardoor we beter kunnen inspelen op de maatschappelijke uitdagingen.
- Doorontwikkeling lokale crisisorganisatie waardoor we nog beter in kunnen spelen op crises.
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
Door onderbezetting in het team Openbare Orde en Veiligheid in 2022 (en de jaren daarvoor) hebben we keuzes moeten maken. Hierdoor hebben we niet kunnen investeren in onze interne en regionale crisisorganisatie.
Iedere gemeente ‘levert’ medewerkers voor regionale functies (zoals communicatieadviseurs of juristen) voor als er een gemeenteoverstijgende ramp of crisis plaatsvindt. Het aantal medewerkers is afhankelijk van de grootte van de gemeente. Onder andere door personeelsverloop voldoen we momenteel niet aan onze regionale leveringsplicht. We streven er na om dit in 2024 weer op orde te hebben.
Ook onze interne crisisorganisatie (medewerkers van de gemeente Oss die een lokale functie / rol hebben bij een gemeentelijke crisis of ramp) is door personeelsverloop niet meer up tot date. Ook dit hopen we in 2024 weer op orde te hebben.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- In 2023 hebben we gekeken naar de oorzaken van het niet nakomen van deze leveringsplicht. Er wordt gewerkt aan een voorstel om het leveren van voldoende functionarissen voor regionale functies vanuit de gemeentelijke organisatie te vergroten en daarnaast meer over de gehele organisatie gelijkmatig te verdelen (verantwoordelijkheid van iedereen).
- We hebben geoefend in een gemeentelijk beleidsteam (GBT) setting met veel nieuwe functionarissen. Dat team komt bij elkaar bij GRIP-2 crisis en daar zit de burgemeester, gemeentesecretaris en adviseurs van verschillende afdelingen in (o.a. veiligheid, communicatie).
- Ook hebben we enkele kleinere incidenten gekend waarbij we hebben geacteerd vanuit de rampen en crisisbeheersing.
- In 2024 staat er wederom een GBT oefening ingepland en willen we toe werken naar een bredere oefening om met de gehele crisisorganisatie (regionaal als lokaal) te oefenen.
- Vanaf de start van de vluchtelingencrisis hebben we intensief samengewerkt met de Veiligheidsregio Brabant Noord om deze crisis aan te kunnen pakken. Ook in de gemeente Oss is hierin verantwoordelijkheid genomen en is er direct opvang geregeld. Dit is in 2023 gecontinueerd en is er blijvend contact hierover met de VRBN. De spreidingswet die inmiddels door de Eerste Kamer is aangenomen kan op termijn gevolgen hebben voor het aantal op te vangen vluchtelingen door iedere gemeente waaronder ook voor ons.
- We hebben het gemeentelijke draaiboek 'Hoogwater' in 2023 geactualiseerd.