2.1 Werk en talentontwikkeling
Doelstellingen
We werken aan de volgende doelstelling(en):
- Iedereen die kan en wil werken, heeft werk of volgt een opleiding daarvoor
- Inwoners in Oss beschikken over basisvaardigheden (taal, rekenen, digitale vaardigheden)
- Bedrijven in Oss beschikken op het juiste moment over de juiste hoeveelheid mensen, met de juiste kwalificaties op de juiste plek
Hoe ver zijn we met het realiseren van onze doelstellingen?
De komende jaren blijft de arbeidsmarkt krap door de vergrijzing en ontgroening. We willen daarom -ook in de regio- onze bedrijven ondersteunen door anders te werken en zoveel mogelijk talenten te benutten. De krappe arbeidsmarkt biedt ook kansen voor de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met een variatie aan dienstverlening ondersteunen wij bij het vinden van werk of een opleiding. Daarbij maken we ook gebruik van de diensten van onze partner IBN.
Na de coronatijd, is er nu een flinke groei in het aantal trainingen en bijeenkomsten gericht op het vergroten van de basisvaardigheden. Met de Digi-taalpunten brengen we dat ook dicht bij de inwoners.
Wat hebben we hiervoor gedaan?
- De landelijke taakstelling Beschut Werk 2023 voor Oss was 147 personen van 31 uur, dus 4557 uur. In werkelijkheid hebben 150 mensen uit Oss op 31-12-2023 een indicatie beschut werk; daarvan hebben 4 mensen regulier werk en zijn er 82 aan het werk in een beschutte omgeving, met 2072 uur totaal; dat is gemiddeld 25,27 uur. Voor 11 mensen met een indicatie zien wij (op dit moment) geen re-integratietaak.
- Het actieonderzoek “In de dichterbij stand” gericht op de werkrelatie tussen inwoner en consulent, dat uitvoeren samen met de universiteit van humanistiek, Movisie en ervaringsdeskundigen, is na de fase van observatie en onderzoek, nu in de leerfase. Dit gebeurt aan de hand van leersessies.
- De Tozo werkzaamheden zoals heronderzoeken en aflossing van verstrekte bedrijfskredieten, zijn eind 2023 afgerond.
- De gewijzigde inkomensregeling voor Oekraïners (RooO) hebben we voorbereid, hiermee is het leefgeld aangepast en meer in lijn gebracht met de bijstand. Eind 2023 waren er 44 volwassen Oekraïners (van de 255) met een leefgeldregeling (peildatum 30-11-23).
- De integrale aanpak voor jongeren tussen de 16 en 27 jaar met problemen op meerdere leefgebieden (Big 5), hebben we verder ontwikkeld. Daarbij hebben we steeds vaker een JIM (Jouw ingebrachte mentor) ingezet.
- Wij ondersteunen statushouders met een breed pakket vanuit de wet Inburgering, gericht op integratie, taalvaardigheid en toeleiding naar werk. Met de hoge taakstelling voor de huisvesting van vergunninghouders loopt ook het aantal vergunninghouders(gezinnen) met een uitkering vanuit de participatiewet op. Het aantal dat ondersteund wordt lag jaren rond de 150. Eind 2023 is dit aantal 202. 46% van het totaal aantal dat een uitkering ontvangt is in 2023 ingestroomd.
- Vanuit de WEB-middelen (Wet Educatie Beroepsonderwijs) zetten we actief in op het verbeteren van de basisvaardigheden van volwassen inwoners van Oss. Dit doen we met regionale en lokale partners. De uitvoering van de formele WEB-trajecten hebben we in de regio opnieuw aanbesteed. Het contract vanaf 2024 is gegund aan Sagenn. Het non-formele aanbod blijft bij het KW1C. In 2023 volgden 204 Ossenaren een cursus of taaltraining bij Capabel Taal of KW1C.
- We hebben in beeld gebracht hoe we gratis taalonderwijs voor alle migranten die dat niet zelf kunnen betalen en voor wie het niet wettelijk verplicht is, het best kunnen realiseren. Wij sluiten daarvoor aan bij het gratis aanbod vanuit de Digi-Taalhuizen en bij actieve taalgroepen in de gemeente en we zorgen voor een actieve communicatie hierover.
- We hebben de activiteitenagenda van het beleidsplan ‘Meedoen begint bij de basis’ uitgevoerd. In 2023 hebben we 319 volwassenen toegeleid naar een vorm van taalaanbod.
- Ter voorbereiding voor een nieuw plan Aanpak Basisvaardigheden, hebben we het plan ‘Meedoen begint bij de basis geëvalueerd. De belangrijkste uitkomsten bij de doelgroepen is dat we een stevige groei zien van mensen die behoefte hebben aan digitale ondersteuning. Voor dat aanbod is inmiddels een wachtlijst. Tegelijkertijd blijven mensen met Nederlands als eerste taal hun weg naar het taalaanbod lastig vinden, daarvoor moeten we blijvend zoeken naar laagdrempelige oplossingen. Aan de aanbodkant zien een actiever Taalnetwerk (nieuwe convenant 2023) en een florerende DigiTaalhuis met een groei in het aantal doorverwijzingen.
- In het kader van het project Digitalisering Sociaal Domein hebben we de opzet en implementatie van het Regiesysteem aanbesteed en in gang gezet. Ook werken we volop aan een digitaal klantplan.
- Onze inzet voor Noordoost Brabant Werkt met menskracht en middelen op bestuurlijk en strategisch niveau, heeft bijgedragen aan een regio-brede aanpak voor Arbeidskrapte en Leven Lang Ontwikkelen. Via deelname aan programmalijn Jongerenaanpak werkten we aan een gezamenlijke aanpak die voortijdig schoolverlaten en uitval van jongeren tegengaat
- Oss is UNESCO Learning City; een lerende stad. Het is de basis voor al onze activiteiten gericht op versterken van leer- en ontwikkelcultuur bij werkgevers en in het onderwijs. De Talentencampus is daarin de spil voor de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt. Specifiek wordt er nu ingezet op Open Badges als instrument bij Leven Lang Ontwikkelen en een bewustwordingscampagne Leven Lang Ontwikkelen.
- De Talentencampus organiseerde de Learning Communities BIM5 en Digitale Werkplaats, de Jongerenbedrijvendag Oss, Dag van de Techniek en heeft onderzoek gedaan hoe binnen Pivot Park een hybride leeromgeving kan worden ontwikkeld.
- Wij hebben JOBSCOOL een financiële impuls gegeven. Hierin werken Spierings Mobile Cranes en Verhoeven Family of Companies samen aan een hybride opleiding Mechatronica niveau 2 en 3 en Constructie/plaatwerker niveau 2 en 3. In de toekomst kunnen meer Osse bedrijven en andere technische opleidingen aansluiten bij de hybride leeromgeving JOBSCOOL.